Nieuws

Verplicht asbestattest, wat moet je weten?

De Vlaamse Regering wil het aanwezige asbest in Vlaamse gebouwen en woningen in kaart brengen. Daarom verplichten ze verkopers bij overdracht van een onroerend goed met bouwjaar voor 2001 om een asbestattest te voorzien vanaf 23 november 2022.

Wat is asbest?

Asbest werd vroeger veelvuldig gebruikt in bouwmaterialen. Het zijn natuurlijke vezels die schadelijk zijn voor de gezondheid. Asbest zit vooral in golfplaten, dakleien, buisisolatie en verschillende soorten lijm. Als je gaat verbouwen of renoveren, neem je best voorzorgsmaatregelen tijdens de afbraakwerken. Bij het kapotmaken van golfplaten bijvoorbeeld, komen er schadelijke stoffen vrij.

Wat gaat er veranderen vanaf 23 november 2022?

Is je woning ouder dan 2001 en wil je je woning verkopen? Dan zal er eerst een asbestdeskundige inventarisatie (ADI) moeten langskomen. Het attest bevat informatie over asbesthoudende materialen in en rond je woning. Je dient dit attest voor te leggen aan de kopers van je woning, om hen te informeren. Alle eigenaars die hun woning willen verkopen waarvan de compromis niet voor 23 november 2022 getekend is moeten dit laten opmaken. Let op: Enkel gecertificeerde asbestdeskundige inventarisatie (ADI) mogen dit attest opmaken.

Verkoop je je woning via IMMO DRIE? Wij helpen je met het aanvragen van alle verplichte attesten.

Handig om te weten

- Het asbestattest is enkel verplicht voor de verkoop van je eigendom, voorlopig moet het bij de verhuur van je woning niet aanwezig zijn.
- Gemeenschappelijke delen krijgen uitstel.
- Wij raden aan om een erkende verwijderaar in te schakelen voor het verwijderen van asbest, ook al gaat het om eenvoudige toepassing. Als je dit zelf wilt doen, neem dan zeker de nodige voorzorgmaatregelen.