Nieuws

Op huizenjacht in ... Arendonk: “Uitgestrekt en landelijk, maar toch valt er veel te beleven”

Op zoek naar een nieuwe stek, of gewoon erg nieuwsgierig naar wat de huizen tegenwoordig kosten in Vlaanderen en waar iedereen wil wonen? Wij gaan elke week in elke provincie op onderzoek met een lokale vastgoedmakelaar. Deze week in Antwerpen: Arendonk, middenin de natuur en toch vlakbij de stad. Het Laatste Nieuws hadden een gesprek met Nicky Van den Bossche en Patrick Nuyens.

 

Tussen Turnhout en de Nederlandse grens vind je het landelijke Arendonk, bestaande uit verschillende wijken zoals den Berendonk, den Heikant en de Voorheide (lees: “de Vraai”). Alles samen telt de Kempische gemeente ruim 13.000 inwoners, die in de volksmond ook wel “Teljoorlekkers”, “Telouwerele’ers” of bordenlikkers genoemd worden. Arendonkenaars hebben duidelijk hun eigen taaltje en vieren vaak heel andere tradities dan hun buurgemeenten. Zo trekken er elke 25ste november duizenden kinderen door de Arendonkse straten om Sinte-Katharina te zingen, terwijl Driekoningen er niet gevierd wordt. Eind juni is het dan weer Teljoorlekkersdag, waarop de Arendonkenaars hun bijnaam eer aandoen en smikkelen van een heerlijk bord rijstpap. Kortom: Arendonk is uniek en bevindt zich vlakbij de stad, maar heeft nog steeds een echt dorpsgevoel. 

In coronavrije tijden valt er bovendien veel te beleven. “Door het landelijke karakter zijn er veel fiets- en wandelmogelijkheden, maar ook aan sportclubs en ander verenigingsleven ontbreekt het hier niet”, vertelt makelaar Nicky Van den Bossche. Zo organiseren de vele jeugdverenigingen regelmatig een stevige fuif en slaan ze elke december de handen in elkaar voor de intussen legendarische jeneverwandeling. Het hele dorp tekent ook elk jaar steevast present op het festival Arendonk Zingt & Swingt eind mei. Daarnaast is Arendonk de laatste jaren ook een interessante winkelgemeente geworden. “Het winkelaanbod was geruime tijd wat achteruit gegaan, maar door onder meer de steun van de gemeente is het aanbod weer aan het uitbreiden. Zo is winkelen in eigen dorp weer aantrekkelijker geworden.” Ook is er werkgelegenheid in overvloed door het nabijgelegen industrieterrein. Een mogelijk minpuntje van Arendonk is dat er als grensgemeente een paar drukke verbindingswegen zijn. Daardoor is er veel passage van Belgen en Nederlanders die er -als er geen reisverbod is- de landsgrenzen oversteken. Voor wie in Nederland werkt, is dat natuurlijk weer een pluspunt. 

 

Gevarieerd aanbod

Arendonk heeft dus veel te bieden en dat vertaalt zich ook naar een immomarkt met een gevarieerd aanbod. “De laatste jaren zijn er veel appartementen bijgekomen. Daardoor zijn er nu best veel van op de markt”, vertelt makelaar Nicky. “Daarnaast vind je hier ook gerenoveerde en te renoveren woningen. Als de prijs markconform is, dan zijn die meestal binnen de twee à drie weken verkocht. Recente woningen zijn echter moeilijker om te vinden. De weinige die er nu zijn, hebben bovendien een relatief kleine bewoonbare oppervlakte en tuin.” De nieuwbouw in de gemeente is dus redelijk schaars en dus ook in trek, maar de nieuwe verkavelingen zijn vaak wel compacter dan vroeger en er hangt een groot prijskaartje aan. “De recentere woningen met tuin zijn zeker interessant voor jonge koppels met kinderen, maar dan moet het budget groot genoeg zijn.” 

 

Prijzen

Opvallend is dat de prijzen in Arendonk redelijk hoog liggen voor een grensgemeente. “In de laatste twee decennia zijn de vastgoedprijzen flink gestegen in onze gemeente. Rond de eeuwwisseling zijn er enorm veel Nederlanders zich hier komen vestigen, wat de prijzen heeft opgedreven”, vertelt Patrick. “Zij kwamen naar Arendonk omdat je hier meer grond kon kopen voor minder geld dan in Nederland. Vroeger was er ook nog extra fiscaal voordeel, wat het nog aantrekkelijker maakte. Nu trekken veel Nederlanders terug naar hun thuisland, maar de hogere prijzen blijven. Daardoor is Arendonk geen goedkope gemeente qua vastgoed.” 

Door corona worden de hogere vraagprijzen ook net iets gemakkelijker gehaald door een kleiner aanbod. “Waar vroeger een overaanbod was, hinkt het aanbod nu wat achterop. Na de eerste coronagolf was er namelijk een echte inhaalbeweging en is er veel gekocht”, vertelt hij. “Woningen worden nu vaak sneller aan de vraagprijs verkocht, toch zeker de panden in de lagere prijsklassen.” En net als in de rest van Vlaanderen zijn eengezinswoningen met een leuke tuin door corona nog populairder geworden het afgelopen halfjaar. Dat vertaalt zich ook naar een redelijk hoge gemiddelde prijs. “Voor een vrijstaande woning met drie slaapkamers betaal je hier gemiddeld 350.000 euro. Dat kan natuurlijk nog net iets hoger of lager liggen, afhankelijk van de leeftijd en de locatie van de woning." 

 

Hier wil iedereen wonen...

Zoals in alle gemeenten zijn er bepaalde buurten van Arendonk meer in trek dan andere. “De wijk waar vroeger veel Nederlanders naartoe trokken is nog steeds een gegeerde buurt. Zo worden panden in de Bosvelden en Gouwberg gemakkelijk verkocht voor meer dan 400.000 euro”, zegt Patrick. “Ook de nieuwbouwverkavelingen aan de rand van het centrum zijn gegeerd, vooral bij jonge koppels, maar niet iedereen heeft de middelen om in zo’n duur project te stappen.” 

 

... maar dit is een interessant alternatief

Wie het toch iets goedkoper zoekt, moet uitkijken naar de wat oudere woningen die geschikt zijn om te renoveren. Die vind je verspreid over vrijwel alle wijken in Arendonk. “De ene wijk is al recenter dan de andere natuurlijk, maar vrijwel alle wijken zijn goed gelegen ten opzichte van het centrum en bevinden zich vlakbij scholen. Ook zijn er in elke wijk voldoende bushaltes”, zegt makelaar Nicky. “In de prijsklasse kan je wel vaak een mooi, maar ouder pand vinden voor 300.000 euro." 

 

Bron: https://www.hln.be/arendonk/op-huizenjacht-in-arendonk-uitgestrekt-en-landelijk-maar-toch-valt-er-veel-te-beleven~ae01b8fd/182215917/